Friskvårdsbidrag

En historisk dom från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) den 12 januari 2018, följt av en tolkning från Skatteverket tre dagar senare, gav det glädjande besked Golfsverige arbetat hårt för och väntat på länge: Golf godkänns som friskvårdsbidrag.

Nedan finner du vad som gäller för friskvårdsbidraget:

• Domen kvalificerar golf som "motion eller friskvård av enklare slag", vilket är grundregeln för friskvårdsbidrag. Därmed kan anställda som har friskvårdsbidrag via sin arbetsgivare använda det för i princip all form av golfspel och träning.

• Det maximala skattefria beloppet är 5 000 kronor per år. Det är dock arbetsgivaren som bestämmer beloppet för sin arbetsplats, som därmed kan vara lägre än maxbeloppet.

• Det är arbetsgivaren som beslutar om de godkänner golf (eller andra aktiviteter) som friskvårdsförmån.

• En förutsättning är att all personal inom organisationen/företaget erbjuds förmånen, det vill säga möjligheten att spela eller lära sig spela golf.

• Reglerna gäller från den 1 januari 2018.

Godkända skattefria friskvårdsaktiviteter inom golf

• Spelavgift (årlig avgift för golfspel, exklusive medlemsavgiften)

• Greenfeeavgifter (under 1 000 kr per tillfälle)

• Egen träning på drivingrange

• Golfträning, t.ex. nybörjarkurser, golfkurser, golflektioner (under 1 000 kr per tillfälle) och rådgivning i kost- och motionsfrågor

• Års- eller säsongskort för korthålsbana, träningsanläggning eller träningsområde

Inte godkänt som skattefri friskvårdsförmån

• Medlemsavgiften till golfklubben (samma gäller all föreningsidrott)

• Tränings- och motionsredskap, dvs golfklubbor och annan utrustning

• Deltagaravgift i golftävlingar

• Spelavgifter/golfpaket som avser mer än godkända friskvårdsaktiviteter, exempelvis ett exklusivt friskvårdspaket där delar av innehållet omfattas av annat än ”motion eller friskvård av enklare slag” är inte tillåtet för skattefritt friskvårdsbidrag, vare sig helt eller delvis.

För medlemmarna i Ölands GK innebär detta att:

Du som medlem kan få friskvårdsbidrag från din arbetsgivare bland annat för den spelavgift du erlägger till Ölands GK, eller annan godkänd golfrelaterad kostnad såsom lektioner, kurser, rangekort och greenfee.

I årets fakturor är medlemsavgiften specificerad så du kan se vad som är aktuellt för din del.

Uppdaterad: 23 MAJ 2018 21:00
Skribent: Charlotte Halvordsson

Huvudentrén öppen 09-15. OBS, larmas vid stängning!

Restaurangens hemlagade julbord på närproducerade råvaror serveras fr o m advent fredagar och lördagar. Välkommen att boka via tel 0485-272 00! Obs, fåtal platser kvar till  7,14 samt 22 december.

Shopen nås under lågsäsgong på tel. 072-742 90 20.

All tidsbokning via "Min Golf" samt incheckning via terminal (entrén vid parkering) /  greenfee och vagnshyra betalas via Swish 123 589 35 65. Ingen golfbilsuthyrning under vintersäsong.

Kansliet nås säkrast via telefon/mejl må -- to, 9-13. 0485-272 00/ This is a mailto link (v 52-1 håller vi stängt)

Välkomna till oss och vår medlemsägda klubb!